Healing Trauma and Wellbeing by Luisa Gavrilescu

Cuburile KOHS®

Cui se adresează și pentru ce este recomandat KOHS®? 

Specialiștii din domeniile psihologie, asistență socială, psihiatrie, medicină vor regăsi în KOHS® instrumentul ideal. KOHS® se adresează persoanelor care întrunesc criteriile pentru nivelul B de utilizare a instrumentelor psihometrice. 

Testul Cuburilor are utilitate crescută în psihologie educaţională/şcolară, consilierea vocaţională şi neurologie. Este un bun predictor pentru performanţele în domeniile care implică aptitudini spaţiale, cum ar fi fizica sau ingineria. În acelaşi timp, performanţa adecvată la test este indicator al funcţionării corespunzătoare a lobilor parietal şi frontal, al funcționării executive și învățării. Rezultatele la test sunt de asemenea, sensibile la: deteriorarea datorată îmbătrânirii, traumatismele craniene (în special cele ale emisferei drepte), sindromul Alzheimer, atacul cerebral, schizofrenie şi tulburări bipolare, autism şi sindromul Asperger. 

Testul KOHS® este ideal pentru interacțiunea cu copiii. Sarcina este percepută drept joc, ceea ce face mai posibilă decât probabil cu orice alt test, evaluarea in vivo, fără inducerea unui climat de examinare. Instrumentarul (setul de cuburi) care însoțește manualul, ca și fișa de scorare, sunt realizate la standarde înalte de calitate și vor oferi atât psihologului, cât și respondentului său o experiență plăcută în utilizare. 

Care sunt particularitățile KOHS®? 

ACREDITARE CPR. KOHS® este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2020 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: Psihologie Clinică, Psihologie Educațională, Consiliere Școlară și Vocațională, Psihologia muncii și organizațională, Psihologie aplicată în servicii, Psihopedagogie Specială, Psihologie aplicată în domeniul securității naționale. 

ISTORIC. Deși aniversează peste un secol de existență, Testul KOHS® al cuburilor, este în continuare între cele mai populare metode de screening a abilităților cognitive. Interesant este că, deși oglindește o abordare atât de veche, testul în sine nu s-a devalorizat, ci, dimpotrivă, a fost absorbit ca probă de sine stătătoare în multe din bateriile comprehensive de testare a inteligenței. 

CONCEPT. KOHS® este tributar, în forma sa originală, acelei concepții asupra măsurării inteligenței, care presupune că aceasta este un raport între vârsta mentală a persoanei evaluate și vârsta ei fizică. Vârsta mentala este calculată ca indicator central al scorurilor obținute de o anumită categorie de vârstă; această valoare devine valoarea așteptată de la orice persoana de respectiva vârstă și denota un IQ de 100 de puncte. Am preferat să publicăm în România testul cuburilor pe baza aceleiași concepții, deși este posibilă, de bună seamă, aplicarea unor principii de standardizare prin transformări liniare. Psihologul român va regăsi așadar prin acest test un clasic, ușor de utilizat și mai ales ieftin, un test care este probabil cel mai bun screener de abilități cognitive în mod special pentru copii și adolescenți existent în istoria psihologiei.

Sursa: www.testcentral.ro

Ai mereu o șansă 📞