...

Healing Trauma and Wellbeing by Luisa Gavrilescu

Testul MMPI®-2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory®-2)

Ce este MMPI®-2? 

MMPI®-2 este cel mai utilizat și cercetat instrument clinic utilizat de către specialiștii din sănătate mentală pentru a contribui la diagnosticul tulburărilor mentale, dar și de profesioniști din alte domenii în care o privire detaliată asupra personalității este necesară. Prin generozitatea celor peste 120 de scale, MMPI®-2 este broadband-ul psihopatologic care se pliază evaluărilor ample, exhaustive. 

Cu o istorie de lungă durată (prima formă a fost publicată în anul 1942), chestionarul și-a dovedit continuu capacitatea de a identifica patternurile de personalitate, pornind de la o bază empirică și aducând permanent îmbunătățiri conform criteriilor științifice, astfel încât cei 567 itemi să reprezinte în prezent încununarea a peste opt decade de cercetări. Versiunea MMPI-2 este versiunea revizuită, îmbunătăţită şi completată cu scalele clinice restructurate şi scala de validitate a simptomelor a primei variante a MMPI (versiunea inițială apărută în anul 1989). Studiile științifice publicate care au utilizat MMPI®-2 într-o modalitate semnificativă depășesc mia, iar numărul lor continuă să crească. 

MMPI®-2 este destinat adulților (cel puțin 18 ani) și necesită un nivel de înțelegere a cuvântului scris corespunzător clasei a șasea, dar şi un nivel satisfăcător de cooperare şi de implicare în sarcină. Este dezvoltat și standardizat atât pe populație clinică (de exemplu, pacienți din spitalele de psihiatrie și pacienți cu tulburări psihiatrice existente), cât și pe populație fără diagnostic psihiatric. Majoritatea respondenților termină completarea în 60-90 de minute. 

Cui se adresează și pentru ce este recomandat MMPI®-2? 

MMPI®-2 poate fi utilizat de profesioniştii, formaţi să identifice structura de personalitate şi psihopatologia, ce-şi desfăşoară activitatea în oricare dintre următoarele domenii: mediile clinice publice sau private, ambulatoriile de specialitate sau spitale; în cadrul organizaţional pentru selecţia de personal, verificările periodice ale personalului deja angajat sau a celui cu funcţii de decizie, mediile de lucru cu grad sporit de periculozitate sau accidentare; în sfera corecţională, expertiza penală sau civilă; în departamentele cu responsabilitate sporită pentru viaţă şi proprietate ca apărare, ordine publică, siguranţă naţională, aviaţie; pentru obţinerea permisului de port-armă; în evaluarea bonelor sau a personalului ce îngrijeşte sau educă copii; în consilierea maritală şi familială, în sport.  

Pe scurt, testul contribuie la dezvoltarea planurilor de tratament, în asistarea unui diagnostic diferențial, în formularea unor răspunsuri obiective privind probleme de ordin legal, pentru screeningul candidaților din procesele de selecție sau ca parte din procedura de evaluare terapeutică. 

Care sunt particularitățile MMPI®-2? 

ACREDITAREA CPR. MMPI®-2 este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2022 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru utilizarea cu precădere în Psihologie Clinică, Psihologia muncii și organizațională, Psihologie aplicată în servicii, Psihologie aplicată în domeniul securității naționale. 

EXHAUSTIVITATE. Formatul MMPI®-2 permite obținerea unui număr extins de informații într-un timp relativ scurt comparativ cu interviurile clinice. În urma completării celor 567 de itemi, de forma unor afirmații care solicită un răspuns dihotomic de tip adevărat/fals se obțin scoruri la următoarele grupaje de scale: (i) validitate a simptomelor; (ii) clinice; (iii) Harris-Lingoes; (iv) introversie socială (si); (v) conținut; (v) componente de conținut; (vi) cinci scale ale psihopatologiei personalității; (vii) suplimentare legate de caracteristici mai generale de personalitate; (viii) suplimentare legate de tulburări emoționale generalizate; (ix) clinice restructurate (RC). Pentru detalierea tuturor acestora consultă secțiunea Scale/Profiluri. 

CODARE PRACTICĂ & DOCUMENTATĂ. Codarea se utilizează pentru a rezuma patternurile scorurilor la testul MMPI®-2, reducând astfel numărul mare de posibile profiluri la un număr mult mai practic, în scopul interpretării. Combinaţiile de scoruri ridicate sunt centralizate în funcţie de scorurile cele mai mari la două sau trei scale clinice din profil și cunoscute ca tipuri de cod de două puncte, respectiv de trei puncte. Astfel, un profil în care scorul cel mai ridicat este pe Scala 1 şi al doilea scor ridicat este pe scala 3, este desemnat ca având codul 13/31, cod de tip două puncte. Se recomandă ca interpretarea tipului de cod să se limiteze la acele cazuri în care scalele din tipul de cod au scoruri T mai mari de 64 și să se ia în considerare diferenţele de scoruri dintre scalele existente în tipul de cod şi cele care nu sunt cuprinse în acesta. Trebuie să se ia în calcul diferenţa de scor T dintre cea mai scăzută scală din tipul de cod şi următoarea scală clinică cea mai înaltă din profil. De exemplu, pentru un tip de cod de două puncte, se va examina diferenţa dintre scalele a doua şi a treia cele mai înalte. Pentru un tip de cod de trei puncte, se va examina diferenţa dintre a treia şi a patra scală cele mai înalte. Astfel, tipurile de coduri în care există o diferenţă relativ mare între cea mai scăzută scală din tipul de cod şi scala clinică următoare cea mai înaltă sunt mult mai interpretabile. Există o bogată literatură de cercetare în privinţa descriptorilor diferitelor tipuri de coduri. Deşi există multe combinaţii posibile de două sau trei scale clinice, unele combinaţii apar destul de frecvent, iar altele mai rar. 

INTERPRETATIVITATE. Un aspect important al MMPI®-2 îl constituie însuși numărul de itemi, deoarece conferă posibilitatea de a releva în mod specific tabloul simptomatologiei individuale (chiar și atunci când se află sub pecetea unui diagnostic frecvent întâlnit). Potrivit strategiei de interpretare (i) se verifică validitatea profilului, se marchează situațiile care ar putea conduce la distorsionarea profilului și se compară potrivirea rezultatelor cu realitatea; (ii) se formulează răspuns privind gradul de dez/adaptare și al soluțiilor de coping cu cerințele vieții; (iii) se descriu simptomele, problemele și caracteristicile de personalitate ale respondentului; (iv) se rezolvă inconsistențele; (v) se extrag concluzii cu privire la simptome, nevoi majore, percepția mediului, reacția la stres, conceptul de sine, controlul emoțional, relațiile interpersonale, resursele psihologice; (vi) se formulează diagnosticul (cod inclus); (vii) se investighează responsivitatea la tratament, durata și aplicativitatea lui.


Sursa: www.testcentral.ro

Ai mereu o șansă 📞 Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.