Traume încapsulate – 10 pasi prin care le poti debloca
Ce înseamnă traumele încapsulate și cum ne afectează
Traumele încapsulate sunt experiențe neprocesate care rămân blocate în corp și minte, afectându-ne sănătatea mentală și fizică.
Daca te-ai confruntat cu un eveniment traumatizant fie cand erai copil sau poate chiar recent ca adult, s-ar putea sa simti o ingrijorare cu privire la faptul ca ai putea fi o victima la infinit in viata ta, ca tu nu poti, ca tu nu ai sanse, ca tu nu primesti suficient ajutor, ca doar tie ti se intampla, ca te imbolnavesti in fiecare zi mai mult, ai putea experimenta diferite stari de confuzie mentala, diferite emotii greu de gestionat, precum frica, furie, panica, anxietate, depresie, atacuri de panica, adictii, dependente compulsii, comportamente autodistructive, jocuri de noroc, pacanele, relatii toxice, relatii si/sau aventuri extraconjugale, un job in care nu te regasesti , PTSD, tulburari de personalitate si lista poate continua…
Desi cu siguranta poate dura ceva timp pentru a te cunoaste tu pe tine, pentru a sti cine esti tu de fapt cu adevarat, poate dura ceva timp pana incepi sa te simti pe deplin fericit si sanatos din nou, vreau sa stii ca exista pasi siguri si benefici pe care ii poti face pentru a te ajuta sa te deblochezi si sa mergi mai departe. Este extrem de important sa stii, ca intr-adevar vei fi bine din nou si ca ai puterea de a face calatoria ta de vinecare sa devina eficienta iar tu te vei bucura de tine si de viata ta din nou.
Acest articol este despre cum sa-ti vindeci corpul, mintea si sufletul de traumele si experientele traumatizante pe care le-ai experimentat in trecut. In primul rand ne vom uita mai intai la ce este trauma, astfel incat sa intelegi ce anume ai experimentat si cum te-a impactat ceea ce ai experimentat, atat din punct de vedere emotional cat si psihic si fiziologic , adica ceea ce simti in corp, apoi voi impartasi cu tine cativa pasi pe care ii poti urma pentru a te vindeca sistemic, pentru ca trauma ne poate impacta sistemic, corp, gandire, perceptie, inteligenta cognitiva & emotionala, senzatii in corp, relatii de cuplu, familie, sociale, la job, cariera, echilibru in munca, sport, alimentatie, somn , adictii, etc.
Pasii la care te invit sa-ti focusezi atentia sunt urmatorii:
- Ia o pauza si uita-te adanc in interiorul tau, invata sa-ti adresezi intrebari, apoi da-ti voie sa ceri ajutor acolo unde simti nevoia.
Cel mai important pas in orice vindecare este sa te opresti din ceea ce faci si sa ramai singur cu tine cateva momente, astfel incat sa se aseze informatiile. Apoi, urmatorul pas este sa vezi ce se ascunde inauntrul tau, nu doar in “kinder-urile cu surprize’’, pentru ca fiecare din noi, avem un ‘’ou kinder’’ in interior, plin de experiente de viata cu impact asupra noastra iar pe acesta nu am avut curajul sa-l desfacem niciodata, preferand sa-l lasa ascuns undeva , anestezinadu-ne cu diverse adicitii pentru a-l ‘’ proteja’’. A deshide un ‘’kinder’’ ,o ‘’ cutie a Pandorei’’ sau o ‘’depresie’’, o ‘’anxietate’’, un ‘’PTSD’’ sau orice forma de pachet emotional dobandit, inseamana CURAJ, inseamna ASUMARE, inseamna ca nu vom mai fi niciodata cel care am fost inainte sa deschidem USA sufletului nostru si nu ne mai putem intorce niciodata la cine am fost inainte, pentru ca vine la pachet cu acea Trezire a Sufletului, cu o Constientizare iar drumul este doar inainte, nu inapoi spre Anestezierea in exces, cu diverse substante, filme, muzica, jocuri etc.
Acum, daca am stabilit ca primul pas este sa ‘’deschizi coletul’’, orice s-ar afla inauntru lui, urmatorul este sa verifici in ce fel poti fi ajutat? Intrebarea corecta nu este daca poti sa primesti ajutor sau daca ai nevoie de ajutor, ci in ce fel il poti obtine si cu ce parte din tine incepi ‘’curatenia’’. Ceea ce ai primit in ‘’colet’’ poate fi sub forma de emotii, ganduri, panica, tremor, intrebari, patologii, boala, adictie, divort, atacuri de panica, stari de anxietate, pierdere, doliu, relatii dificile, calamitati naturale, pandemie COVID 19, razboaie, inundatii, malpraxis medical, viol, abuzuri fizice, emotionale, sexuale, neglijenta, abandon, respingere, etc.
Ceea ce faci cu ceea ce ai primit in colet, depinde doar de tine si de modul in care ai invatat sa te raportezi la ‘’probleme’’. Acum suntem la jumatatea drumului, pentru ca putem sa discutam despre metabolizarea integrarea si vindecarea unor experiente de viata, pentru ca acum am reusit sa ‘’deschidem coletele’’, asta inseamna ca vrei sa vezi ce contin, vrei sa te vindeci, sa fii dispus sa accepti ajutorul si sprijinul, dincolo de mecanismele de aparare care se pot traduce prin automedicamentare (vezi adictiile/viciile pe care le ai😊 -ar ajuta sa-ti faci un recensamant al lor actual si pe termen lung inapoi), fie prin alte compulsii care mascheaza nevoia de ajutor, dincolo de rezistentele pe care le-ai ‘’innobilat’’ in corpul si mintea ta.
Recunoasterea nevoii tale de a primi ajutor si a manifestarii expresiei emotiilor care iti influenteaza gandurile, atitudinea si comportamentele, reprezinta fundatia reconstructiei tale, a vindecarii sistemice. S-ar putea dovedi ca o mare parte din calatoria ta de vindecare are loc de unul singur sau, s-ar putea sa implice mult sprijin comunitar sau terapie individuala.Indiferent de ruta pe care o vei urma in mod natural, vei avea cele mai mari sanse sa te recuperezi bine daca te afli in spatiul de a accepta ca ai nevoie de sprijin. Este primordiala constientizarea nevoii si acceptarea suportului.Este posibil sa primesti sprijin de la cei dragi, un grup de suport, o comunitate, un terapeut sau de la prieteni ori colegi. Partea importanta aici este sa intri intr-o mentalitate in care intelegi ca altii ar putea probabil sa te ajute si esti dispus sa primesti ajutor. - Cauta si gaseste ajutorul potrivit
In continuare, vei dori sa gasesti tipul potrivit de ajutor pentru situatia ta. Daca terapia pare a fi pasul potrivit pentru tine, poti cauta in mod special un terapeut informat despre trauma pentru a te asigura ca terapeutul este capabil sa lucreze cu traumele tale si sa iti ofere cele mai bune servicii posibile. Sau, s-ar putea sa te simti mai bine daca participi la un grup de sprijin sa faci parte dintr-o comunitate, astfel incat sa poti fi in preajma altora care au experimentat o situatie similara si sa gasesti intelegere si suport in comunitate, sunt diferite astfel de comunitati in tara care sprijina adictiile de alcool, droguri, jocuri de noroc, sex si pornografie, medicatie, etc. - Conecteaza-te cu persoanele care te pot ajuta
Indiferent daca participi sau nu la un grup de sprijin in vederea vindecarii, te va ajuta sa te conectezi cu alte persoane. Nu trebuie sa-ti expui experientele de viata in interiorul grupului si nici macar nu trebuie neaparat sa vorbesti cu alte persoane despre trauma ta daca nu ti se pare in regula pentru tine, insa, te poate ajuta foarte mult sa poti asculta experientele de viata ale celorlalti si modul cum au reusit ei sa le vindece.
Conexiunea cu ceilalti este cheia fericirii noastre ca oameni in timp ce izolarea de oameni ce vine la pachet cu experientele de viata traumatizante poate duce si chiar mentine rezultatele negative precum depresia, anxietatea, PTSD ul, adictii, tulburari de alimentatie etc.Petrece timp cu prietenii atunci cand te simti dispus sa faci asta si impartaseste ceea ce ai trait atunci cand ti se pare momentul potrivit. - Mișcarea fizică, alimentatia sanatoasa si un somn bun
S-a demonstrat stiintific faptul că exercițiile fizice îmbunătățesc simptomele PTSD, anxietatea, depresia chiar si atacurile de panica.Pe lângă faptul că te ajută în mod direct să te vindeci, exercițiile fizice și mișcarea fizică oferă, de asemenea, corpului tau substanțe chimice de care ai nevoie pentru a te simți bine, cum ar fi endorfinele.Dacă nu-ți place să te antrenezi, e în regulă! Poti face plimbări, poti face ceva distractiv, cum ar fi mersul cu bicicleta sau patinajul cu rotile, poti face yoga sau poti practica dansul sau orice forma de miscare ce iti pune corpul la munca si el te rasplateste pentru asta. Orice metoda care implică mișcarea corpului te va ajuta să te vindeci.Deasemenea, mancarea cat mai diversificata si sanatoasa nutritiv, nu si caloric, este cea care sustine o functionare echilibrata si sanatoasa a corpului, mintii chiar si a emotiilor tale percepute.Nu in ultimul rand, cel mai important element al sanatatii tale este calitatea somnului, inceara sa dormi la o ora adecvata, orele 22.00-02.00 e necesar sa te prinda dormind pentru o buna calitate a substantei numita ’’ melatonina’’ secretata de creierul tau, pentru o buna calitate a somnului. - Lucrează cu sentimentele si emotiile tale zilnic
Jurnalul este o modalitate obișnuită de a gestiona stresul și de a trece prin evenimente complexe. Încearcă-l dacă simți că ar putea fi benefic pentru tine. Dacă nu, va fi totuși util să petreci timp stând cu sentimentele tale.Fa tot posibilul să intri în contact cu ceea ce simțiți, permite-ti să experimentezi emotiile atata timp cat le simti, apoi observa cum trec.Să-ți simți sentimentele și să le accepți este cheia vindecării de traume. Este posibil să ai niște sentimente dificile pe parcurs, cum ar fi furia, vina, rusinea, frica și asta este perfect în regulă. Este firesc să ai o mare varietate de emoții și nu este nimic în neregulă dacă unele dintre ele sunt noi pentru tine, pentru ca ele de fapt nu sunt asa de noi cum iti imaginezi, insa prin mecanismele de defensa pe care le-ai practicat de-a lungul timpului, adica automedicamentarea (evitarea simtirii lor prin consumul de substante, alcool, droguri, zahar, mancat compulsiv, shooping, sex, jocuri de noroc, etc) te-au tinut departe de propriul tau corp si de expresia simtirii acestor emotii in corpul tau. - Practica auto-îngrijirea
Îngrijirea de sine permanenta reduce stresul ( a nu se citi exces de .. diferite tehnici excesive de ’’infrumusetare chimica sau chirurgicala 😊’’). La fel de important,auto-ingrijirea se simte bine. Practica îngrijirea de sine prin călătoria ta de vindecare, luând în mod regulat măsuri pentru a face lucruri care te fac sa te simti bine și pe care iubesti sa le faci zilnic.
Actele de auto-îngrijire pot fi simple și gratuite și pot fi la fel de banale ca o baie, un corp sanatos, o alimentatie sanatoasa, o crema aplicata pe corp, o dantura sanatoasa, un par ingrijit, o minte curata, etc. Ceea ce contează este că îți aloci timp să ai grijă de tine și să faci lucruri care te fac să te simți iubit, curat, ingrijit. - Evita substanțele recreative sau neurotoxice
În timp ce tu lucrezi cu tine sa-ti vindeci traumele, ar putea fi incredibil de tentant să te droghezi, sa consumi alcool sau orice te-ar putea tine departe de durerea pe care o simti si o tot dai la o parte prin diferite mijloace de atata timp. Deoarece substanțele recreative creează dependență și ajută creierul să nu mai gândească și să simtă, nu este momentul potrivit pentru ele.La fel functioneaza alcoolul, zaharul, nicotina si orice adictie care te scoate din ’’ corpul , mintea si emotiile tale’’.Este cea mai cunoscuta forma de evitare a realitatii, prin automedicatie (cu orice substanta care poate crea un dezechilibru chimic in creier, astfel incat sa nu mai simti : frica, furie, rusine, vina, tristete, etc).
Nu vei putea să-ți rezolvi sentimentele dacă le eviți în mod activ luând substanțe. Vindecarea traumelor este cumva incompatibila cu adictia si substantele neurotoxice, este chiar masca sub care se ascund traumele neprocesate, neintegrate si nevindecate. - Invata sa iei pauze
Când treci printr-un proces de vindecare, s-ar putea să descoperi că ești mai obosit decât de obicei, este la fel ca atunci cand experimentezi o boala fizica (consumi energie, atat psihica cat si fizica). Sau, s-ar putea să simți că ai energie fizică, dar mintea ta nu funcționează la fel de bine, sau poate chiar nu ai energie fizica. Vindecarea de traume necesită multă energie si consuma multa energie iar pe alocuri poate fi destul de dureroasa, adica, inainte sa te simti bine este posibil sa te simti rau, pentru ca tot ceea ce ai evitat atatia ani prin adictii, compulsii, masti , rezistente, mecanisme de aparare etc, acum este scos la suprafata din inconstientul tau.
Cel mai bun mod de a face față energiei reduse în acest timp, fie ea fizica sau mentala, este să fii blând cu tine însuți. Luând pauze, chiar și pentru a face lucruri distractive, pentru a face o pauză și a-ti acorda un moment tie insuti, te va ajuta să menții energia ridicată și să te asiguri că nu te epuizezi. - Practica Mindfulness sau Meditația
Un act care s-a dovedit stiintific că sprijină vindecarea traumelor este atenția, cu toate ca ea este pierduta ca urmare a impactului traumelor asupra creierului, asa apare ADHD-ul. Acesta poate fi imbunatatit si prin tehnici de meditatie ghidata pentru inceput, apoi poti practica zilnic mindfulness ( care inseamna a fi prezent, a fi atent, a fi in aici si acum, orice activitate faci). Este o metodă de a experimenta viața în care îți dorești să fii atent la fiecare moment. Rămâi prezent pentru orice, de la gândurile și sentimentele tale până la felul în care sunt lucrurile pentru tine fizic. Acest lucru te poate ajuta să te eliberezi de stres.În plus, meditația și respirația constienta, care sunt ramuri naturale ale mindfulness-ului, pot îmbunătăți nivelul de stres și te pot ajuta să te simți mai relaxat și mai stabil în viața ta. Toate acestea sunt utile pentru vindecare.
- Angajeaza-te în creativitate/ Fii creativ
În cele din urmă, distracția creativa este un instrument excelent de vindecare. A deveni creativ, pentru tine, ar putea însemna să faci muzică sau doar să o asculți. Ar putea însemna să scrii poezie, să scrii în jurnal sau chiar să citești o carte de ficțiune. Angajarea creierului în eforturi creative și artistice s-a dovedit că îmbunătățește rezultatele fiziologice și psihologice ale oamenilor.
Poti încerca terapia prin artă sau poti fi complet casual în ceea ce privește creativitatea ta și fa-o singur. Ceea ce contează este că te implici in orice creatie care se simte pozitiv pentru tine.
Vindecarea de traume ar putea fi copleșitoare. Să știi că există multe opțiuni la dispoziția ta și, dacă le folosești, vei fi pe cale să te simți mai bine în curând si sa devii cine vrei tu ramanand in emotiile tale, nicidecum evitandu-le asa cum ai procedat pana acum. Poti fi creativ si curios in descoperirea rezistentelor pe care le ai, a mecanismelor de aparare pe care le folosesti, cunoscand cine esti tu, in special cand nu te vede nimeni. Cine esti tu cu adevarat cand nimeni nu se uita. Trauma nu este o stigma, ci un proces de reconstructie prin care poti ajunge la sanatate si echilibru. Spiritualitatea ajuta foarte mult in toti cei 10 pasi, se uita spre tine mereu Dumnezeu, Divinitatea, Universul oricum vrei tu sa-L denumesti, ce oferi se intoarce inapoi spre tine, asa ca te ajuta sa oferi iubire si bunatate!
Psih. Clinician Luisa Gavrilescu - sursa foto