Healing Trauma and Wellbeing by Luisa Gavrilescu

Testul QOLI (Quality of Life Inventory)

QOLI® este o metodă scurtă, dar cuprinzătoare, de măsurare a conceptului sintetizator de satisfacție cu viața/calitate a vieții prin intermediul a 16 dimensiuni globale, denumite arii ale vieții, conform Teoriei calității vieții care stă la baza inventarului. Această teorie susține că se poate identifica doar un număr finit de arii ale aspirațiilor și împlinirilor personale, valabile atât în rândul populației clinice, cât și al populației normale. Astfel, a fost alcătuită o listă cu 16 preocupări globale ale persoanelor sau, altfel spus, arii ale vieții, care sunt incluse în inventar și care s-au bazat pe o analiză exhaustivă a literaturii de specialitate. Prin urmare, respondentul va avea de răspuns unui număr de 32 de afirmații care acoperă ariile vieții și importanța pe care o acordă lor. 

Inventarul QOLI® este deci autodeclarativ, iar utilizarea sa are ca finalitate un rezultat al evaluării (scor total al satisfacției cu viața) și facilitarea construirii unui plan de tratament prin relevarea ariilor de satisfacţie sau insatisfacţie în cele 16 arii ale vieții, cum ar fi, de exemplu, iubirea, munca sau sănătatea.

Testul MMPI®-2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory®-2)

MMPI®-2 este cel mai utilizat și cercetat instrument clinic utilizat de către specialiștii din sănătate mentală pentru a contribui la diagnosticul tulburărilor mentale, dar și de profesioniști din alte domenii în care o privire detaliată asupra personalității este necesară. Prin generozitatea celor peste 120 de scale, MMPI®-2 este broadband-ul psihopatologic care se pliază evaluărilor ample, exhaustive. 

MMPI®-2 este destinat adulților (cel puțin 18 ani) și necesită un nivel de înțelegere a cuvântului scris corespunzător clasei a șasea, dar şi un nivel satisfăcător de cooperare şi de implicare în sarcină. Este dezvoltat și standardizat atât pe populație clinică (de exemplu, pacienți din spitalele de psihiatrie și pacienți cu tulburări psihiatrice existente), cât și pe populație fără diagnostic psihiatric. Majoritatea respondenților termină completarea în 60-90 de minute. 

Ai mereu o șansă 📞