Healing Trauma and Wellbeing by Luisa Gavrilescu

Roata emotiilor

     Ce sunt emotiile si cu ce ne confruntam in fiecare zi inca din momentul in care am aparut pe lume?

     Ei bine, voi incerca un raspuns care sa ajunga atat la copiii de 6 ani cat si la adultii sau chiar bunicii  din viata  lor.

     Emotiile sunt precum norii de pe cer si cei vizibili si cei invizibili, ei vin si se duc in functie de mediu si sunt perceputi de noi in fiecare zi, doar  atunci cand ne uitam spre cer, insa daca atentia noastra este in alta directie (acesti nori pot sa existe precum emotiile noastre, insa, nu vor fi perceputi , observati de noi); emotiile totodata pot fi ca frunzele unui copac care in anotimpurile calde sunt bine prinse de crengi, iar in anotimpurile reci, incep sa se desprinda, ciclicitatea fiind cea care determina ritmul de manifestare si de exprimare.

       Emotiile dragilor sunt perceptii senzoriale si somatice care pot sa creeze atat beneficiul sanatatii extreme cat si patologia bolii terminale. Ele pot fi percepute (atunci cand atentia noastra este prezenta si  stim sa le recunoastem corect, cu alte cuvinte, atunci cand suntem ancorati in prezent), ele pot fi  procesate si eliberate , doar atunci cand stim sa facem asta, avem metodele , avem  curiozitatea si avem si constiinta la purtator pentru a le putea elibera din corp.

        Asa cum veti vedea in roata emotiilor de mai jos, sunt cateva elemente de baza (emotii primare), exact cum in pictura avem culorile de baza, rosu, galben si albastru, apoi culorile secundare, mov, verde, violet, portocaliu si va invit pe voi sa descifrati singuri care sunt emotiile cele mai des intalnite in spectrul vostru experiential.  Asa cum nici o culoare nu este respinsa, ori rea, aceeasi atitudine este necesara si cu emotiile noastre, niciuna nu este negativa sau pozitiva, toate sunt binevenite si toate ne ajuta sa ne descifram interiorul, experientele de viata si evenimentele prin care am trecut fiecare, chiar daca unele pot fi indezirabile, toate sunt benefice, toate aduc o lectie.

           Ce putem intelge din asta? Simplu! Emotiile sunt simple si complexe, adica primare si secundare😊. Din categoria celor primare avem frica, furie, dezgust, surpriza, bucurie , apoi acestea sunt ascunse mereu sau chiar pot ascunde alte tipuri de emotii, mult mai complexe cum ar fi rusinea, vinovatia, entuziasmul, vulnerabilitatea, deprimarea etc. Toate aceste emotii nu sunt decat instrumente extrem de utile din psihismul nostru, care ne pot ajuta sa realizam daca suntem pe drumul corect sau nu, daca am luat o decizie benefica sau nu pentru noi, daca am ales corect, daca riscam sa ne imbolnavim, daca suntem pe drumul cel bun, ori ne-am abatut cativa ani de la calea noastra (bineinteles, tot pentru a mai invata anumite lectii).

          Va invit mai jos, sa va dati voie sa intelegeti complexitatea unei emotii si elementele ascunse  din spatele ei, pentru ca, de cele mai multe ori, atunci cand trecem printr-o experienta de viata traumatica ( fie ca vorbim de trauma cu ’’t’’mic sau trauma cu  ’’T’’ mare), in iuresul acelei experiente exista o complexitate de emotii, nu doar una singura si nu doar una primara, asa ca, atunci cand procesam terapeutic o experienta, ne ajuta sa intelegem ca acea experienta este complexa, avand o multitudine de emotii simtite in corp, ganduri care ne trec prin minte si la care ne raportam ulterior, senzatii percepute la nivelul simturilor, comportamente manifestate in cadrul acelei experiente si de aici procesul decodifciarii este extrem de important.

        Restructurarea cognitiva nu este posibila singura, fara restructurare emotionala, intrucat noi nu suntem doar oameni cu rationament ci si fiinte umane, cu emotii, suntem fiinte bio-psiho-sociale atat cu parte rationala cat si emotionala.Nu uitati deasemenea ca fiecare decizie pe care noi o luam in viata, de la cele simple (ce fel de pasta de dinti folosesc), pana la cele mai complexe, (ma casatoresc sau nu cu acest om), are mereu  o componenta emotionala.

        Acest aspect determina multiple controverse in diferite formari terapeutice, insa, cooperarea este cheia si lucrul in echipa multidisciplinara, uniunea intre emisferele cerebrale creaza consesnul si restructurarea  bio-psiho-sociala umana.

        PS. Succes la lectura si la descoperit culoarea emotiilor pe care le experimentati, in special, care sunt cele mai des intalnite in sfera voastra emotionala si cum reusiti sa le eliberati 😊

Share post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alege sa te vindeci 📞