Healing Trauma and Wellbeing by Luisa Gavrilescu

Adictii by Luisa Gavrilescu

O dependenta este o tulburare caracterizata prin utilizarea compulsiva a unei substante sau a unei activitati plina de satisfactii, in ciuda consecintelor adverse. Aceasta afectiune complexa este influentata de genele unei persoane si de mediul sau si este adesea considerata o boala a creierului. In trecut se credea ca dependenta include doar abuzul de substante dar definitia a fost extinsa pentru a include activitati precum jocurile de noroc, alcoolul, nicotina, pornografia, drogurile, cumparaturile si lista poate continua. De asemenea este important sa retineti faptul ca dependenta se refera la neurologia de baza a creierului si nu la comportamentele exterioare. 

       Cu o intelegere adecvata, un psihoterapeut bun, un mediu social suportiv si multa incredere si disciplina, persoanele care acum manifesta dependente pot cotinua sa traiasca o viata complet diferita fata de tot ce au experimentat pana acum, o viata noua, fericita si mai ales sanatoasa.

        Dependenta este o boala cronica a creierului care tine mai mult de neurobiologia creierului ca urmare a impactului traumelor asupra vietii oamenilor decat de manifestarile exteerioare ale problemelor comportamentale si ale alegerilor proaste, potrivit unui grup de profesionisti in medicina dependentei.

      In aprilie 2011, Societatea Americana de Medicina a Dependentei (ASAM) a lansat noua sa definitie a dependentei, care, pentru prima data, extinde dependenta pentru a include alte comportamente decat abuzul de substante problematice, Un grup de 80 de experti in dependenta a lucrat timp de patru ani pentru a ajunge la noua definitie a dependentei si a concluzionat ca dependenta se refera la nerologia de baza a creierului nu la comportamentul exterior si de aici trebuiesc intelese lucrurile in raport cu oamenii care manifesta dependente.

 

Astfel, dependenta modifica sistemul de recompense al creierului tau, dependenta afecteaza sistemul de recompensa, motivatia, memoria si circuitele aferente creierului tau in masura in care motivatiile tale sunt modificate, astfel inact comportamentele tale de dependenta inlocuiesc comportamentele sanatoase de ingrijire de sine. Sistemul de recompense din creier este deasemenea modificat in asa fel incat memoria recompenselor anterioare-fie ca este vorba despre alimente, sex sau droguri-poate declansa un raspuns biologic si comportamental pentru a se angaja din nou in comportamentul de dependenta, in ciuda consecintelor negative si uneori, chiar daca nici macar nu-ti mai gasesti placere in acea activitate.

Controlul impulsului este de asemenea, modificat. Dependenta afecteaza de asemenea cortexul frontal al creierului, astfel incat sa iti modifice controlul si judecata impulsurilor. Acest lucru are ca rezultat ‘’cautarea patologica a recompenselor ‘’spune ASAM atunci cand dependentii revin la comportamentul lor de dependenta pentru a ‘’se simti normali’’. Cortexul frontal este implicat in inhibarea impulsivitatii si in intarzierea satisfactiei. Deoarece aceasta zona a creierului continua sa se dezvolte pana la varsta adulta tanara, expertii ASAM cred ca acesta este motivul pentru care expunerea precoce la substante este legata de dezvoltarea ulterioara a dependentei.

Caracteristicile dependentei conform definitiei ASAM sunt:

-incapacitatea de a se abtine constant

-deteriorarea controlului comportamental , pofta sau ‘’foamea ‘’ crescuta de droguri sau experiente pline de satisfactii

-diminuarea recunoasterii problemelor legate de comportamentul si relatiile dvoastra 

-un raspuns emotional disfunctional

-poftele si comportamentele care creeaza dependenta sunt declansate de indicii externi

-risc de recidiva chiar si dupa perioade lungi de abstinenta

-rezistenta la schimbare in ciuda cresterii problemelor

-probleme de control si judecata afectate

ASAM spune ca manifestarile comportamentale si complicatiile dependentei, datorate controlului afectat pot include:

-angajarea intr-un comportament mai dependent decat ati vrut vreodata

-cresterea timpului pierdut la serviciu sau de la scoala

-continuarea consumului de substante in ciuda consecintelor dezastruoase atat fizice cat si psihologice 

-restrangerea repertoriului de comportament care provoaca dependenta, de exemplu (bei o singura marca dintr-un anumit tip de alcool)

-lipsa pregatirii pentru a obtine ajutor, in ciuda faptuluii ca admite o problema 

Dependenta poate provoca modificari cognitive ce pot include 


    • Preocuparea cu substanta sau comportamentul care creeaza dependenta
    • Un simt modificat al avantajelor si dezavanatajelor comportamentelor care creeaza dependenta
    • O credinta falsa ca problemele tale nu sunt consecinte previzibile ale dependentei


Dependenta poate provoca schimbari emotionale ASAM considera ca schimbarile emotionale in dependenta pot include :

-cresterea anxietatii, a disforiei si a durerii emotionale

-situatii care par mai stresante decat sunt cu adevarat

-dificultate in indentificarea si exprimarea sentimentelor

 

Motivul unei noi definitii a dependentei:

In trecut diagnosticul dependentei s-a concentrat pe manifestarile exterioare ale comportamentelor unei persoane, care pot fi observate si confirmate prin chestionare standardizate. Noua definitie a dependentei se concentreaza in schimb pe ceea ce se intampla in interiorul tau in creierul tau.

Expertii de la ASAM spera ca noua lor definitie va duce la o mai buna intelegere a procesului bolii, despre care ei spun ca este biologic, psihologic, social si spiritual in manifestarea lui, Dependenta se poate manifesta in multe comportamente dincolo de abuzul de substante.

Implicatiile pentru tratament 

In mod traditional, persoanele cu dependente au cautat si au primit tratatement pentru o anumita substanta sau comportament.Acest lucru a dus uneori la inlocuirea unei dependente cu alta- ceea ce ASAM numeste ‘’cautarea patologica a recompenselor’’-deoarece cauza de baza nu a fost tratata.

ASAM sugereaza ca tratamentul cuprinzator al dependentei ar trebui sa se concentreze pe toate substantele si comportamentele active si potentiale care ar putea crea dependenta. ASAM a avut grija sa sublinieze faptul ca dependenta este o boala primara, cronica a creierului, nu ii scuteste pe dependent de a-si asuma responsabilitatea pentru comportamentele lor.

Asa cum persoanele cu boli de inima sau diabet trebuie sa-si assume responsabilitatea personala pentru gestionarea bolii lor, daca aveti o dependenta trebuie sa luati masurile necesare pentru a minimiza sansele de recidiva.

Ce cauzeaza o dependenta , de ce oamenii apeleaza la asta ?

Oamenii se angajeaza in activitati care pot crea dependenta pentru a simti placer si in timp efectul de intarire al acestor activitati poate schimba chimia creierului pentru a crea un impuls inconstient de a continua comportamentul. Multi factori infuenteaza acest process, inclusiv genetica, dieta, sanatatea mintala, traumele din trecut neprocesate, neintegrate, nemetabolizate, nevindecate, stresul zilnic si stadiul vietii.

Persoanele care au o tulburare de consum de substante considera adesea ca depasirea acesteia este mai dificila decat se asteptau.Ei pot simti ca dependenta este un mit si pot renunta oricand doresc sau ca sunt o exceptie de la regula. Acest lucru poate aparea si in cazul dependentelor comportamentale care implica activitati precum mancatul, sexul , jocurile de noroc, cumparaturile, exercitiile fizice etc.

A invata cum sa depasesti o dependenta este important pentru oricine se confrunta cu o tulburare de consum de substante, tulburare de consum de alcool sau dependenta de comportament. Desi este o provocare, recunoasterea faptului ca exista o problema si a afla mai multe despre procesul de renuntare sunt primii pasi importanti in recuperare.

In acest articol, mentionez unii dintre pasii care te pot ajuta in a depasi o dependenta. Deasemenea acopera si simptomele de sevraj pe care le puteti experimenta si unele dintre optiunile de tratament eficiente disponibile,

De ce este atat de dificil sa invingi dependenta potrivit Societatii Americane de Medicina a Dependentei, aceasta este o ‘’boala medicala cronica tratabila, care implica interactiuni complexe intre circuitele creierului, genetica, mediul si experientele de viata ale unui individ’’

Oamenii continua sa se angajeze in comportamente daunatoare, in ciuda consecintelor negative, deoarece dependenta modifcia sistemul de recompense al creierului, ceea ce creste dorinta pentru substante sau experiente.Aceste modificari ale creierului afecteaza de asemenea controlul impulsurilor si judecata, ceea ce face ca renuntarea sa fie mult mai dificila.

Desi recuperarea dependentei este o provocare , dependenta este tratabila. Cu resurse de sustinere si abordarea corecta a tratamentului, puteti depasi provocarile fizice si mentale cu care va confruntati pentru a va recupera.

Cum incepem procesul

Conform unui model de schimbare a comportamentului cunoscut sub numele de model transteoretic, realizarea oricarui tip de schimbare implica un process care incepe cu precontemplarea si trece la contemplatie.

In aceste etape incipiente ale procesului, este posibil sa fie negate efectele dependentei tale. Pe masura ce devii mai constient de probleme cu care te confrunti, s-ar putea sa te lupti cu sentimente de ambivalenta, chiar daca devii mai constient de nevoia ta de a-ti depasi dependenta.

Odata ce ati luat decizia de a schimba, totusi, puteti incepe procesul de pregatire pentru a lua masuri.

Modelul etapelor schimbarii de depasire a dependentei :

-decideti sa va schimbati

-decizia de a schimba este unul dintre cei mai important pasi in depasirea unei dependente

-recunoscand ca este necesara o schimbare inseamna ca recunoasteti ca exista o problema si aveti dorinta de a o aborda 

-luarea deciziei de schimbare si despre cum va arata aceasta schimbare devine un proces care necesita adesea timp. Aceasta este contemplare, deoarece implica gandirea daca sa se schimbe si cum. Totusi obiectivele ambitioase nu sunt intordeauna cele mai bune. Este mai bine sa-ti stabilesti un obiectiv pe care il vei atinge efectiv decat sa planifici sa renunti la ‘’curcanul rece’’ si sa ajungi sa recidivezi, ceea ce poate fi mai periculos decat pur si simplu sa continui fara nicio modificare.

Consultarea unui medic, a unui psihoterapeut, psiholog clinician este deosebit de utila in aceasta etapa, deoarece acestea va pot ajuta sa intelegeti riscurile si ce poate ajuta la atenuarea acestora.

Strategii de reducere a riscurilor 

In timpul etapelor de precontemplare si contemplare ale schimbarii, o abordare de reducere a riscurilor poate fi utila, Reducerea efectelor nocive recunoaste ca desi abstinenta totala este scopul, este un process care necesita timp.Desi renuntarea completa este cea mai buna cale catre sanatate, reducerea sau eliminarea consumului de substante sau comportamentul cel mai daunator este o imbunatatire uriasa si va reduce considerabil raul cauzat.

Pregateste-te sa te schimbi 

Odata ce sunteti convins cu privire la obiectivul dvoastra, este posibil sa aveti nevoie in continuare sa va pregatiti pentru a va schimba, Pregatirile includ eliminarea substantelor care creeaza dependenta din casa, precum si eliminarea factorilor declansatori din viata ta care te-ar putea face mai probabil sa folosesti din nou aceste substante.Acest lucru inseamna adesea sa scapi de accesorii sau alte obiecte care ar putea declansa dorinta de a folosi o substanta sau de a te angaja intr-un comportament daunator. De asemenea, este posibil sa considerati necesar sa va schimbati rutina, astfel incat sa aveti mai putin contact cu oamenii sau cu setarile care declanseaza pofte.

Alte modalitati de pregatire includ decizia cu privire la ce abordare intentionati sa utilizati pentru a va depasi dependenta si obtinerea resurselor de care aveti nevoie pentru a avea succes.

De exemplu, o persoana care incearca sa renunte la fumat, incepe prin a decide daca va renunta la asta sau va reduce treptat consumul de nicotina. Sunt mai multe metode prin care poate atinge acest obiectiv, printre care, gasirea unui grup de sprijin, cumpararea de produse pentru terapie de inlocuire a nicotinei sau discutarea cu un furnizor de asistenta medicala despre medicamentele prescrise pentru renuntarea la fumat.

Sprijinul social are un mare impact asupra mentinerii unui comportament de renuntare. Poate cele mai grele pregatiri de facut privesc relatiile sociale,Pentru persoanele care traiesc cu dependente, unele dintre relatiile lor se pot invarti in jurul comportamentelor care creeaza dependenta. In astfel de cazuri, stabilirea limitelor in cadrul acelor relatii si alaturarea unui grup de autoajutor, cum ar fi Alcoolici Anonimi, poate fi utila pentur a oferi un grup de oameni care inteleg prin ceea ce treci tu.

Singuratatea poate fi o provocare atunci cand renunti la un comportament adictiv. Este posibil sa fi pierdut legatura cu vechii prieteni si cu cei dragi, iar schimbarea comportamentului poate face dificila petrecerea timpului in preajma persoanelor care inca folosesc substante sau se implica in anumite comportamente.Dar gasirea de oameni care va sprijina recuperare poate fi de mare ajutor si va poate imbunatati rezultatele.

Fa-ti timp pentru a contacta prietenii si familia care te vor sprijini in atingerea oboiectivelor tale. De asemenea, ati putea dori sa le informati pe acele cunostinte care beau, consuma droguri sau se implica in comportamente care creaza dependenta ca planuiti sa va schimbati. 

S-ar putea sa nu inteleaga sau s-ar putea sa fiti placut surprins. Oricum ar fi, este o idee buna sa-i anuntati despre obiectivul dvoastra si ce pot face pentru a-l sustine (chiar daca asat inseamna sa luati o pauza de la prietenie pentru un timp).

Cum se creeaza suportul social

Adresati-va furnizorilor de servicii medicale pentru dependenta de alcool sau droguri, este o idee buna sa discutati cu un medic sau cu o clinica locala de droguri daca aveti nevoie de ajutor medical pentru a renunta. Exista optiuni pentru medicamente care ajuta la atenuarea simptomelor de sevraj, In unele cazuri este posibil sa aveti nevoie de supraveghere medicala in timpul procesului de detoxifiere.

Daca aveti o problema de sanatate mintala subiacenta, cum ar fi anxietatea sau depresia, acesta s-ar putea agrava in timpul fazei de sevraj. Furnizorii de asistenta medicala pot fi foarte sustinatori si de ajutor in timp ce navigheaza in aceste provocari 

Daca te confrunti cu una din dependentele mentionate mai sus, sau ai un prieten ori o ruda care trece prin astfel de momente dificile, exista macar o sansa pe care o poti imbratisa prin contactarea unei persoane cu expertiza in acest proces.Trauma ascunsa si neprocesata este mecanismul inconstient, care-ti mentine dependenta, ce ai tu nevoie sa faci este sa identifici in ce context ai inceput sa faci asta si vei avea primul raspuns cu privire la dependenta ta.

                                                                                                                              Psiholog clinician Luisa Gavrilescu 

Share post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ai mereu o șansă 📞